2015. december 25., péntek

2015 - évértékelés

2015 volt az alapítvány első teljes éve. A tavalyi évösszegzés után idén is igyekszem összefoglalni a sikereket, eredményeket és a kudarcokat.

Madárvédelem
·         Erdei odúlakók: egy odútelepet hoztunk létre a januárban védetté nyilvánított Jancsár-völgyben, emellett szemléletformáló céllal 2-3 odúval láttuk el a pákozdi és velencei református templomkertet, illetve a székesfehérvári Rácbányát. 

·         Gyöngybagoly: 2015-ben Csákberényben, Vértesacsán és Vereben tettünk ki a templomok tornyába ládát. A római katolikus egyház "belehúzott", így 5:4-re vezet a reformátusokkal szemben. Költést egyelőre nem észleltünk. A július 8-i nagy vihart követően Nadapon és Pákozdon kellett elhárítani kisebb károkat. Az eddigi akciókat a "Gyöngybagolyvédelem" címkére kattintva lehet végigolvasni.

·         Specialista madárfajok: Az év során 8 "szalakóta-típusú" odút, 2 kuvikodút, 4 vércseládát helyeztünk ki állattartó telepek környékén vagy legelők szélén. Korábbi vércseládáinkban jó évet zártak a vörös vércsék. Tavasszal a Városgondnoksággal karöltve falnyesést végeztünk az Aszal-völgyben; a gyurgyalag párok száma azonnal 6-7-re nőtt (részletek ITT). Ősszel műfészeképítéssel is próbálkoztunk fekete gólya számára.

Természetvédelem
Az idei évre esett Székesfehérvár mindhárom új védetté nyilvánítása. A Jancsár-völgy és az Aszal-völgy védelme a kezdeményezésünkre történt, de 2016-tól a Máriamajori-erdő - Nagy-völgy védett terület kezelése is a mi dolgunk lesz. Alapítványunk történetének eddigi legkomolyabb, egyben legszebb feladata előtt állunk tehát. Ugyancsak 2015-ben adtuk a "tippet", hogy egy nagy zámolyi-medencei helyi védetté nyilvánítás érintse a Pátkai-víztározó északi medencéjét is.
Olvasnivaló a fehérvári védett területekről:

Egy hevenyészett térkép a 2014-2015 során elért eredményekről Vereb és Magyaralmás (kelet-nyugati irány), illetve Csákberény és Székesfehérvár (észak-dél) között.  

Oktatás, szemléletformálás
Az oktatás területén kisebb sikereket könyvelhetünk el: a pátkai Ivánka hely- és agrártörténeti gyűjteményes házban berendezett kis "madártani bemutatósarok"...

...a székesfehérvári Sóstón Fóris Anna kurátorunk által vezetett túrák, a Zentai általános iskolával megkezdett madárvédelmi munka, két előadás Pátkán (a víztározó északi medencéjének értékei), egy-egy Pákozdon és a Zentai iskolában.
A szemléletformálás részeként támogattuk és támogatjuk a székesfehérvári közösségi kertek, a Zentai úti és a pátkai általános iskola...
Fóris Ödön munkatársunk felügyeletével zajlik a madáretető készítése a pátkai általános iskola családi napján (ez a magyarázat a Rettenthetetlen című filmet idéző arcfestésre)

...illetve a velencei református egyház téli madáretetését. A fehérvári kertbarátokkal karöltve hagyományteremtő céllal megrendeztük az első helyi magbörzét.
A megfelelő látogatottságú oldalakon elhelyezett linkeknek köszönhetően honlapunkra 2015-ben több mint 4500-szor kattintottak rá. 

Kapcsolatok
Talán a legnagyobb eredményünk, hogy tevékenységünkkel a környék természetvédelmének ismert alakjai lettünk, így akár komolyabb ügyekben is kaphatunk szerepet. Ezekről a honlapon részben esett szó, de vannak újdonságok is. Röviden összefoglalva:
  • Székesfehérvár Megyei Jogú Város környezetvédelmi irodájának abban nyújtunk szakmai segítséget, hogy a "város tüdeje" program tervezett erdőtelepítései ne érintsék a védett növény- és állatfajoknak otthont adó gyepeket, réteket. A zászlóshajó-fajok az ITT BEMUTATOTT sötét- és vérfű-hangyaboglárka.
  • A soponyai Sóstót bemutató bejegyzésben említett terv is lépett egyet előre. Elkészítettem egy "háromoldalú szerződéstervezetet", amely a Sóstó tulajdonosa, a Sóstó körüli gyepeket birtokló állattartó cég, illetve a természetvédelmi munkáért felelős Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vállalásait, feladatait tartalmazta. A vázlatot a DINPI jogásza kijavította, így alapul szolgálhat a jövő év elejére tervezett megbeszélésen.
A soponyai Sóstó délnyugatról nézve; 2015. június 17.
  • Változatlanul gyümölcsöző a kapcsolat a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal; mindhárom idén kihelyezett ládát tőlük kaptuk.
Vértesacsa és Vereb lapra szerelt gyöngybagolyládája, miután átkerült László Csaba autójából a miénkbe (forrás: Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány)

Felfedezések
A tavaszt egészen varázslatossá tették a gyönyörű védett növények; a kora tavasziakról ITT, a májusban nyíló kosborokról pedig ITT írtunk (az alábbi képen mocsári kosbor a Pátkai-víztározó védőgátjánál).

Az év madártani csúcspontja a pátkai jeges sirály volt, de legalább ekkora örömöt szerzett a nyár közepén megszólaló fokozottan védett törpevízicsibe is. A Madáratlasz Program részére végzett felmérések során olyan érdekes fészkelési adatokra derült fény, mint a nádasban álló vaddisznólesen (!) költő szürke gém...

...a nagyszámú erdei fülesbagoly, az első dokumentáltan sikeres pátkai macskabagoly-fészkelés, illetve a szívünknek oly kedves parlagi pityer.

Ami nem jött össze...
Az első helyre kívánkozik a cikta juhok kérdése. Nagyon szerettünk volna kijutni velük a löszvölgyekbe, de kisgyermekes családként ez egyelőre nem kivitelezhető. Pontosabban néhány napra talán igen, de csak azért, hogy "na, ez is megvolt, bár a területen nem látszik", nem lenne értelme. A juhok így a házunk környékét rágták rövidre, szép a szaporulat (3 bárány született 2015-ben), előbb-utóbb, néhány év múlva megoldódik a legeltetéses élőhelykezelés is.

A termesztett értékek, vagyis a régi haszonnövények ügye is egy helyben toporog. Fóris Annáék idén kialakítottak egy kicsi bemutatókertet a saját kertjükben, de a nagy aszály nem igazán tett jót... Sem a helyi fajták bemutatását, sem az öreg gyümölcsfák kérdését nem tesszük félre, de komoly sikerekről idén még nem tudok beszámolni.

Tervek
A jövő esztendőre vannak átnyúló programok és vannak teljesen új ötletek egyaránt.
Folytatni kívánjuk a madárvédelmet. Az Észak-Mezőföldön a kuvikodúkat tesszük ki, de a gyöngybagoly-program sem áll le. Ezzel kapcsolatban érdekes kérdés, hogy hol telítődik vajon a ládás templomok száma. Hiszen ezeket majd évente ellenőrizni kell; láttunk sajnos rossz példát arra, hogy kinn volt a láda, pár éve még költött is benne a gyöngybagoly (Pátka, Vértesacsa), ám a gondozás és odafigyelés hiánya miatt a láda alkalmatlanná vált, a madarak pedig eltűntek...
Vadonatúj programként nekiállunk az aktív fecskevédelemnek is (lásd ITT), és mint látható, hamarosan a fecskés logónk is elkészül...

A botanikai felmérés sem áll le, gőzerővel keressük a jó állapotban megmaradt rétek növényeit, de új helyeket is látogatunk majd (pl. pátkai Királyberek és Tikmony-völgy). Új elem lesz az a felmérés, amit Székesfehérvár belsejében végzünk majd (lásd a Kapcsolatok rész első pontját). Ezen múlik majd, hogy egyensúlyban maradjon az Alsóvárosi-réteken fennmaradt növény- és állatfajok védelme, illetve a nagyon jó szándékú erdőtelepítési terv. 
Minden további újdonságról folyamatosan beszámolunk majd a honlapunkon. 



Minden olvasónak kellemes ünnepeket és madarakban gazdag, madárvédelemben sikeres új évet kíván a "VÖLGY-HÍD" csapata!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése